Bayer Crop Science  – Vegetable Seeds

Met acht Socrates leden en enthousiaste WUR studenten zijn we dinsdag 30 mei op bezoek geweest bij Vegetable Seeds, de business unit van Bayer dat verantwoordelijk is voor de productie van groentezaden. Bayer is een van de vier grootste groentezaden bedrijven ter wereld. Ze zijn betrokken bij de hele groenteketen,  van productie en onderzoek, tot de handel en verwerking van de zaden. Wij kregen een uniek kijkje achter de schermen, en kregen alles te weten over de business achter de groenteproductie.

Met twee auto’s reden we vanaf de campus van Wageningen University naar het rustige en groene zuidelijke Limburg. We werden verwelkomd met grote stukken vlaai en kregen een uitgebreide bedrijfsintroductie. Zo kwamen we te weten dat Bayer in Nunhem 1 van de twee grote research facilities van heeft, waar ongeveer 600 mensen werken. Wereldwijd werken er bij Vegetable Seeds zo’n 2.100 medewerkers. Het bedrijf staat bekend om zijn klant-en marktgerichtheid en probeert in te springen op de voedseltrends; verschillende werelddelen nemen de westerse eetgewoontes over en de mondiale markt groeit. De consument wil meer keuze hebben van een goede kwaliteit, jaarlange beschikbaarheid van groenten, en dat tegen een lage prijs.

Vervolgens krijgen we een rondleiding bij de afdeling ‘Processing’ en krijgen we een kijkje in de hele keten, van de sortering van zaden tot aan de verpakking. Grote apparaten sorteren de zaden op grootte, dichtheid of kleur. Vervolgens kunnen de zaden verschillende behandelingen ondergaan waaronder: ‘Osmotic-priming’, Pillering of Coating. Een leuk feitje dat we hier leren is dat een kilogram van de duurste tomatenzaden ongeveer 5 tot 6 keer zoveel waard is als een kilogram goud.

Bayer ziet de toekomst groen tegemoet. Een van de recente ontwikkelingen zijn de snackgroentes. Tien jaar geleden zaten de schappen nog niet vol met snacktomaatjes of -komkommers en nu zie je ze toch al in veel supermarkten. Consumenten zien dit o.a. als een gezonde snack i.p.v. het eten van een koekje.

Na een pauze, gaan we naar het laatste onderdeel, namelijk het Moleculaire Lab. Hier spreken we een enthousiaste moleculaire bioloog. Met de huidige genetische technieken is het steeds makkelijker om ziektes op te sporen in planten en om te checken of de planten wel de goede genen bezitten.  Genetica speelt een steeds belangrijkere rol naast klassieke veredeling, en met de nieuwe technieken kunnen planten sneller worden veredeld. Met de Wells platen die zij gebruiken, kunnen ze van 1 plant in één keer 96 verschillende eigenschappen in kaart brengen. Ze beschikken over geavanceerde apparatuur, waarop ze bijvoorbeeld 1536 samples op een plaat kunnen analyseren. Het is heel interessant om de theorie die wij op de universiteit geleerd hebben, nu in praktijk te zien.

Na afloop is iedereen erg enthousiast over het verloop van de dag. Er worden nu al nieuwe plannen gemaakt om begin van het komend studiejaar opnieuw een activiteit samen met Bayer te organiseren. Socrates leden en ambitieuze studenten kunnen daarvoor nu alvast aangeven waar ze geïnteresseerd in zijn. Daarnaast is een bezoek volgend jaar een optimale kans om een stage te regelen!

Wil je meer weten? Bekijk deze promovideo van Nunhems of neem contact met ons op.